Sköldkörtelcancer

Varje år drabbas ca 400 personer i Sverige av cancer i sköldkörteln. De flesta blir friska efter behandling.

Immunterapi med hjälp av mördarceller
Genomslagskraften kanske inte blir så stor om man jämför med bröst- eller prostatacancer. Men å andra sidan, när vi får behandlingen att fungera kan den appliceras på en rad olika cancerformer, säger Andreas Lundqvist, forskargruppschef och docent vid Karolinska Institutet, som riktat in sin forskning på att hitta immunterapi mot aggressiv sköldkörtelcancer.

Läs mer:
1177.se Vårdguiden – Sköldkörtelcancer
Cancerrådgivningen – Frågor och svar

Huvud- och halscancer

Huvud- och halscancer är ett samlingsnamn för elakartade tumörer som uppstår i läpp, munhåla, svalg, struphuvud, näsa, bihålor och i spottkörtlar. I Stockholmsregionen insjuknar cirka 270 personer årligen i huvud-halscancer. Framförallt drabbas personer över 60 år och det är tre gånger vanligare hos män än hos kvinnor.

Matstrupscancer ur två olika forskningsperspektiv
Jesper och Pernilla Lagergren har båda valt matstrupscancer som forskningsfält. De vänder sig till samma patientgrupp men studerar sjukdomen från två vitt skilda perspektiv.

Läs mer:
1177.se Vårdguiden – Huvud- och halscancer
Cancerrådgivningen – Frågor och svar

Lever- och gallvägscancer

Ungefär 1 000 personer per år får diagnosen cancer i lever eller gallvägar. De flesta som insjuknar är över 65 år. Något fler män än kvinnor drabbas.

Våra resultat är ett litet steg på vägen
– Patienter med PSC, primär skleroserande kolangit, har en livstidsrisk på 15-30 procent för att utveckla gallgångscancer. Ett av de stora kliniska problemen som vi möter hos dessa patienter är att vi inte vet vilka som befinner sig i riskgruppen, säger Niklas Björkström, läkare och forskningsgruppsledare vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.

Läs mer:
1177.se Vårdguiden – Gallvägscancer
1177.se Vårdguiden – Levercancer
Cancerrådgivningen – Frågor och svar

Testikelcancer

Testikelcancer är en ovanlig cancerform som innebär att man får en cancertumör i den ena eller väldigt sällan båda testiklarna. De som får testikelcancer är oftast i åldern 20-45 år. Efter operation och annan behandling blir de allra flesta helt friska.

Vi vill kunna bota ännu fler
Gabriella Cohn Cedermark, överläkare och docent vid Karolinska Institutet började arbeta med testikelcancer i slutet av 1980-talet. Sedan dess har det hänt en hel del. Utvecklingen har gått från att nästan alla dog till att nästan alla botas.

Läs mer:
1177.se – Vårdguiden – Testikelcancer
Cancerrådgivningen – Frågor och svar

Stöd livsviktig cancerforskning

I fokus

Vi söker Generalsekreterare

Vi söker en Generalsekreterare med ett tydligt och motiverande ledarskap som har förmågan att representera Radiumhemmets Forskningsfonder på ett förtroendeingivande sätt

Vi ger oss inte

Professor Anna Martling berättar om vikten att forska inom cancer

Månadens forskningsprofil

”PCM-programmet redo för nästa steg”

Hej företagare

Öppna för nya genombrott
Rädda liv

Våra företagsvänner