Solens ultravioletta strålar kan skada hudens celler så att de börjar dela sig okontrollerat. Då har man fått hudcancer.

Hudcancerformen malignt melanom uppkommer i hudens pigmentceller. Man får ibland sjukdomen i vanliga leverfläckar eller födelsemärken, men den kan också börja direkt i huden. Cancercellerna kan växa in i lymfkärl eller blodkärl och sprida sig till närliggande lymfkörtlar eller andra ställen i kroppen. Malignt melanom sitter ofta på benen hos kvinnor och på bröstet eller ryggen hos män.

Varje år drabbas drygt 3 500 personer av malignt melanom. Sjukdomen är mycket sällsynt före puberteten och ovanlig under tonåren. De flesta som får malignt melanom blir friska.

Nya upptäckter skapar framtidstro
En upptäckt från 2002 ledde endast 10 år senare fram till godkända läkemedel som förlänger liv och har kraftiga effekter på allvarliga former av hudcancer. Det är mycket uppmuntrande och en stark drivkraft i min forskning, säger Johan Hansson, överläkare och professor vid Karolinska Institutet.

Vi vill öka överlevnaden för patienter med malignt melanom
– Vi hoppas att vår forskning på sikt ska leda till ökad överlevnad för patienter med malignt melanom. Det säger Ada och Leonard Girnita, forskare på Karolinska Institutet, som kombinerar sina olika infallsvinklar på sjukdomen i ett gemensamt forskningsprojekt.

Läs mer:
1177.se Vårdguiden – Malignt melanom
Cancerrådgivningen – Frågor och svar

Stöd livsviktig cancerforskning

I fokus

Vi ger oss inte

Professor Anna Martling berättar om vikten att forska inom cancer

Månadens forskningsprofil

”PCM-programmet redo för nästa steg”

Hej företagare

Öppna för nya genombrott
Rädda liv

Våra företagsvänner