Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har i dag beslutat att Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2018 ska delas lika mellan James P. Allison och Tasuku Honjo för deras upptäckt av cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer. Läs mer här.

Maria kommer senast från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) där hon varit projektledare och internationell koordinator de senaste fem åren. Dessförinnan arbetade hon flera år som forskare på Karolinska Institutet.
Maria har en doktorsexamen från Institutionen för Onkologi och Patologi.

Pris: 100 kr
För varje sålt armband går 40 kr Radiumhemmets Forskningsfonder
och 40 kr till CancerRehab
Du kan beställa armbanden på: https://www.facebook.com/sophiespysselstuga

 

 

Tack Johan med alla funktionärer och alla er som bidragit, sponsrat och skänkt pengar till förmån för livet!
Den 9 juni gick Matchen mot cancer av stapeln på Åkersberga Golfklubb.
En årlig golftävling grundad av Johan Dagerhamn till förmån för cancerforskning och cancerrehabilitering. Ett flertal kända profiler deltog i tävlingen som drog in 358 000 kronor. Överskottet på cirka 300 000 kronor skänks oavkortat till Radiumhemmets Forskningsfonder och CancerRehabFonden.

Initiativet till “Matchen mot cancer” kom till då Johan Dagerhamn, som var assisterande tränare för Ackers damlag, drabbades av cancer för andra gången under våren 2014. Matchen mot cancer arrangerar olika välgörenhetsevenemang till förmån för cancerforskningen. Det första evenemanget var en innebandymatch mellan ett kändislag och Ackers dam- samt herrlag. Johan har tidigare arrangerat även en välgörenhetsmatch i fotboll mellan IFK Mariehamns damlag och FCZ.
Mer om Matchen mot cancer  kan du läsa på: http://www.matchenmotcancer.se/

 

 

Den ersätter den svenska Personuppgiftslagen och skärper kraven på hur företag får behandla dina personuppgifter.

För oss är det viktigt att du känner dig trygg när du lämnar över dina personuppgifter. Hur vi behandlar personuppgifter kan du läsa i vår nya integritetspolicy.

I Tematidningen 2018  kan du läsa mer om cancer som inte är en sjukdom utan många. Det finns många varianter och samma cancerform kan se olika ut hos olika människor beroende på genetik, ålder och en rad andra bakgrundsfaktorer. Det är en av anledningarna till att forskningen under senare år allt mer  riktat in sig på individualiserad cancerbehandling. Forskningen har kommit långt, en fantastisk medicinsk utveckling har gjort att överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under de senaste 60 åren.

Radiumhemmets Forskningsfonder har sin verksamhet nära den kliniska cancerverksamheten på Karolinska Universitetssjukhuset. Fonderna är Sveriges äldsta cancerfonder som stödjer patientnära cancerforskning med fokus på  tidigare diagnostik, förbättrade  behandlingsmetoder och omvårdnad.

 

Euromelanoma är en europeisk satsning för att förebygga och upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer.

Alla svenskar har möjlighet att boka tid för en undersökning på någon av följande hudmottagningar i landet.

 

 

Mer om studien kan du läsa här.

Det visar forskare vid Karolinska Institutet i en studie som publiceras i British Journal of Surgery.
Läs mer här

Det visar en studie av forskare från Karolinska Institutet och University of Texas MD Anderson Cancer Center i USA, som publiceras i tidskriften Cell. Fynden är viktiga för att kunna ge bättre och mer individanpassad behandling av bröstcancer i framtiden.
Mer om studien kan du ta del av på  Karolinska Institutet.