Bukspottkörteln ligger strax bakom magsäcken. Den tillverkar enzymer som behövs för kroppens matsmältning och hormonerna insulin och glukagon som är viktiga för ämnesomsättningen.

2014 fick ca 1 200 personer diagnosen cancer i bukspottkörteln, även kallat pankreascancer. De flesta är över 65 år och sjukdomen är lika vanlig bland män och kvinnor.

Även bukspottkörtelcancer borde kunna behandlas på olika sätt
Bukspottkörtelcancer är en av de svåraste cancerformerna. Trots detta för sjukdomen en ganska undanskymd tillvaro. – De här patienterna hinner inte skriva en bok eller berätta sin historia i tv-soffan, säger Caroline Verbeke, överläkare och forskare vid Karolinska Institutet i Huddinge.

Mer forskningspengar kan förbättra dyster prognos
Cancer i bukspottkörteln har mycket dålig prognos. Patienter som inte kan opereras har en medianöverlevnad på omkring sex månader.
– Det är en svår sjukdom och det behövs verkligen mer pengar till forskningen, säger Matthias Löhr, professor vid Karolinska Institutet.

Läs mer:
1177.se Vårdguiden – Bukspottkörtelcancer
Cancerrådgivningen – Frågor och svar

Stöd livsviktig cancerforskning

I fokus

Matchen Mot Cancer

Kom till Åkersberga GK den 10 juni och stötta Matchen mot Cancer. Se kända profiler göra upp i välgörenhetseventet som samlar in pengar till Radiumhemmets Forskningsfonder  och Barncancerfonden.

Prostatacancer - Råd, rön och möjligheter, 26 april 2017

Föreläsning med professor Sten Nilsson och professor emeritus Lennart Levi

Månadens forskningsprofil

”Jag brinner för cancerforskningen”

Hej företagare

Vill ert företag stödja Radiumhemmets Forskningsfonder?
Bli då vår företagsvän!

Våra företagsvänner